nieuws

Bouw propaandehydrogenatiefabriek Borealis gestart

Manufacturing

In de haven van Antwerpen heeft Borealis het startschot gegeven voor de bouw van een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH). De fabriek vertegenwoordigt een investering van 1 miljard euro en wordt een van ‘s werelds grootste en zuinigste fabrieken in zijn soort.

Bouw propaandehydrogenatiefabriek Borealis gestart
De eerste spadesteek van de nieuwe PDH-fabriek van Borealis Kallo met vlnr. Martijn van Koten (Executive Vice President Base Chemicals, Operations and HSE&Q), Mark Tonkens (CFO), schepen voor de haven Annick De Ridder, Alfred Stern (CEO), Philippe Roodhooft (Executive Vice President ME & Growth Projects) en H.E. Ambassadeur Elisabeth Kornfeind (Oostenrijkse Ambassadeur in België).

Volgens Borealis zal de nieuwe faciliteit een geplande productiecapaciteit van 750.000 ton propyleen per jaar hebben. Dit is  volgens het concern de grootste investering ooit in Europa.  Het is ook de belangrijkste Europese investering van een petrochemisch bedrijf in de afgelopen twintig jaar.  De nieuwe fabriek van Borealis zal in Kallo naar verwachting half 2022 worden opgestart.

Zuiniger en duurzamer

De nieuwe PDH-fabriek zal gebruikmaken van de Oleflex-technologie van Honeywell UOP voor de productie van propyleen. Deze technologie maakt het mogelijk om minder energie te verbruiken bij de productie en toch grotere volumes van dezelfde kwaliteit te produceren. Er zal minder propaan nodig zijn, maar er zal meer eigen waterstof worden geproduceerd. Zo kan Borealis niet alleen in zijn eigen interne behoeften voorzien, maar ook in die van derden. Tot slot zal de ingebedde cogeneratie-eenheid een groot deel van de stoom en elektriciteit leveren die nodig zijn voor de nieuwe fabriek.

Werkgelegenheid

De nieuwe PDH-fabriek zal een honderdtal nieuwe voltijdse banen opleveren bij Borealis, en nog eens twee à drie keer zoveel bij de toeleveranciers en onderaannemers in de streek. Tijdens de bouw zullen er gemiddeld ongeveer duizend werknemers aan het werk zijn op de site, en tijdens cruciale bouwfasen kan dat aantal stijgen tot ruim tweeduizend. Eens de fabriek operationeel is, zullen om de drie jaar extra mensen nodig zijn voor grote en geplande onderhoudswerkzaamheden. Hierdoor worden ook voordelen verwacht voor regionale toeleveranciers en andere bedrijven.

 

Wat is propaandehydrogenatie?

PDH is een vitale processtap bij de productie van propyleen uit propaan. Als een van de belangrijkste bouwstenen voor de hele chemische sector dient propyleen als grondstof voor de productie van diverse geavanceerde chemicaliën en polymeren zoals polypropyleen (PP), superabsorberende polymeren, oxo-alcoholen, acrylonitril, …

PP ligt aan de basis van tal van industriële toepassingen in verscheidene sectoren, waaronder auto-industrie, consumptiegoederen, energie, gezondheidszorg, bouw en nog veel meer.

Feiten & cijfers – bouw van PDH-fabriek in Kallo

  • Totale investering van ongeveer 1 miljard euro
  • Totale geplande capaciteit van 750.000 ton propyleen per jaar
  • Bouw begint in 2019, opstart gepland voor medio 2022
  • Het EPCM-contract (techniek, aankoop, bouwbeheer) en het dienstencontract voor de oplevering werden toegewezen aan Tecnimont
Reageer op dit artikel