nieuws

Krachtige hyperspectrale camera’s ESA geschikt voor gebruik in drones

R&D

Dankzij de ontwikkeling van nieuwe camera’s door ESA kunnen nu zogenoemde hyperspectrale camera’s op drones details waarnemen van amper vier tot vijf centimeter groot. Dit kan een enorme bijdrage leveren bij bijvoorbeeld precisielandbouw waar dieren en planten heel specifieke behandelingen krijgen.

Krachtige hyperspectrale camera’s ESA geschikt voor gebruik in drones
Een drone met een hyperspectrale camera aan boord. (foto: VITO Remote Sensing/Cubert )

Hyperspectrale beeldvorming verzamelt en verwerkt informatie in een groot deel van de verschillende golflengten van het elektromagnetisch spectrum (dat omvat onder meer ook het ‘zichtbaar’ licht dat we met onze ogen kunnen zien). Door de ‘vingerafdrukken’ te bestuderen die bepaalde objecten in het elektromagnetisch spectrum achterlaten kan men hun eigenschappen bestuderen.
De camera combineert het potentieel van een nieuwe hyperspectrale chip van Imec (Leuven, België) met de beeldverwerkingscapaciteit van VITO Remote Sensing in Mol (België), gevoed door de ervaringen die zijn opgedaan met de aardobservatiesatellieten van ESA.

 

Lichtgewicht

De camera weegt amper 400 gram, maar is bijzonder krachtig. Door zijn lage gewicht past hij uitstekend op kleine onbemande vliegtuigjes en kan hij gedetailleerde metingen uitvoeren, niet alleen voor precisielandbouw, maar ook voor bosbouw, het opvolgen van afval en vervuiling en de monitoring van biomassa.

 

De kracht van kleur

‘Bij hyperspectrale opnamen worden heel veel nauwe frequentiebanden – kleuren – waargenomen in zichtbare en bijna-infrarode golflengten in plaats van de meer typische rode, groene, blauwe en soms ook infrarode frequentiebanden.’  … ‘Door de wereld in meer kleuren te bekijken kan men bepaalde verschijnselen sneller en nauwkeuriger waarnemen’, verklaart Bavo Delauré van VITO Remote Sensing.
‘Een camera die gevoeliger is voor subtiele kleurschakeringen laat toe problemen vast te stellen die men met het blote oog of een normale camera niet kan zien tot het te laat is om er nog iets aan te doen.’

 

Satellieten en drones

De HyperScout hyperspectrale camera. (foto: Cosine Research )

Oorspronkelijk kon men kleuren ‘uiteenrafelen’ door het gebruik van prisma’s, maar dat leidt tot complexe optica en behoorlijk grote camera’s. Als gevolg van werk voor de satelliet Proba-V stelde ESA’s Luca Maresi het Belgische VITO voor de uitdaging om een hyperspectrale lichtgewichtcamera te bouwen, die op andere technologie is gebaseerd.
In eerste benadering ging men voor een variabele filter die voor de detector wordt geplaatst met als gevolg een instrument dat even compact is als een standaard kleurencamera en daardoor uiterst geschikt is om te gebruiken bij kleine satellieten en drones.
Het Nederlandse Cosine Research zal een dergelijk instrument aanwenden bij hun HyperScout-camera voor de kleine nanosatelliet GomX-4B. Die gaat later dit jaar de ruimte in.
Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van ESA.

Reageer op dit artikel