nieuws

Nieuw project moet ontwikkeling innovatieve composieten voor luchtvaartindustrie versnellen

R&D

Zeven Braziliaanse en Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen zetten gezamenlijk hun schouders onder het ontwikkelen van innovatieve composieten voor de luchtvaartindustrie.

Nieuw project moet ontwikkeling innovatieve composieten voor luchtvaartindustrie versnellen
Foto: Embraer

Onder meer Ten Cate Advanced Components en vliegtuigbouwer Embraer doen mee aan het zogenoemde SPIRIT-project. Een project dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) tijdens een bezoek aan het Braziliaanse wetenschappelijke luchtvaartinstituut ITA in São José dos Campos officieel heeft gelanceerd.

Nederlandse kennisinstellingen zoals het Thermoplastic Composites Research Center (TPRC) uit Enschede, wetenschappers van de TU Delft en bedrijven zoals Ten Cate Advanced Components, Airborne Oil & Gas en Damen Shipyards onderzoeken samen innovaties op het gebied van high tech systemen en materialen en het gebruik van lichtgewicht composieten in het bijzonder. Het materiaal wordt gebruikt bij de productie van vliegtuigen, ruimtevaartuigen, schepen en auto’s.

Innovatiewerkbezoek

Samen met innovatieve Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen was staatssecretaris Keijzer van zondag 19 tot en met woensdag 22 augustus in São Paulo, het economische en financiële centrum van Brazilië. Tijdens het bezoek werden niet alleen overeenkomsten gesloten over samenwerking. Ook toonde Nederland haar expertise op het gebied van digitale en industriële technologieën waarvoor in Brazilië kansrijke markten bestaan.

Nederland belangrijkste Europese exportmarkt voor Brazilië

Nederland is de vierde mondiale importeur qua grootte van Braziliaanse goederen (4,2 miljard euro) na China, de Verenigde Staten en Argentinië. Andersom exporteert Nederland voor 3,3 miljard euro aan goederen naar het Zuid-Amerikaanse land. In de afgelopen tien jaar is de jaarlijkse Nederlandse exportwaarde ruim verdubbeld. Na een sterke economische krimp, herstelde de Braziliaanse economie zich in 2017.

Reageer op dit artikel