HomeTechnologieComputerRegressieanalyse in Excel

Regressieanalyse in Excel

Excel is een krachtig en flexibel programma dat vaak wordt gebruikt om gegevens te analyseren. Een van de meest krachtige functies die het programma biedt, is regressie-analyse. Maar wat is regressie-analyse en hoe kan je er als beginner mee aan de slag? In deze artikel zal je meer leren over regressie-analyse in Excel en hoe je ermee aan de slag kan gaan!

De basics van lineaire regressie

Lineaire regressie is een statistische methode die wordt gebruikt om de relatie tussen twee of meer variabelen te bepalen. In Excel kun je lineaire regressieanalyse uitvoeren met behulp van de LINEST-functie.

De LINEST-functie neemt de volgende argumenten aan:

  • array1: de array of getallen die wordt gebruikt voor het berekenen van de lineaire regressielijn;
  • yconst: TRUE of FALSE, afhankelijk van of je wilt dat er een constante term wordt toegevoegd aan de regressiemodel; en
  • stats: TRUE of FALSE, afhankelijk van of je wilt dat additionele statistische informatie wordt weergegeven.

Als je de LINEST-functie gebruikt zonder de yconst- en stats-argumenten in te stellen, berekent Excel alleen de m (slope) en b (y-intercept) waarden voor de lineaire regressielijn. Deze waarden kunnen handig zijn als je wilt weten hoe twee variabelen samenhangen.

De kleinstekwadratenmethode

De kleinstekwadratenmethode is een veelgebruikte methode in de statistiek om de lineaire relatie tussen twee variabelen te berekenen. In deze methode wordt de afstand tussen elk punt van de dataset en de voorspelde lineaire regressielijn berekend. Het kwadraat van die afstand wordt dan opgeteld over alle punten in de dataset, wat leidt tot een minimale fout.

Video: Using Excel for Regression Analysis

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten