nieuws

Circulair verpakken kan leiden tot lagere kosten

SCM

Steeds meer bedrijven onderzoeken de mogelijkheden van een circulaire economie. Producten worden zodanig ontwikkeld dat ze gemakkelijk te repareren, upgraden en te recyclen zijn zodat de cirkel zich sluit en er nagenoeg geen sprake is van afval. Maar ook verpakkingen kunnen een belangrijk onderdeel uitmaken van circulaire economie. ‘Dat wordt nog wel eens vergeten, terwijl ook daar veel winst is te behalen’, stelt Siem Haffmans, partner en consultant bij Partners for Innovation.

Circulair verpakken kan leiden tot lagere kosten

‘Circulair verpakken betekent meer dan alleen duurzaam verpakkingsmateriaal gebruiken om machines of apparaten tot bij hun bestemming te brengen. Het gaat veel verder dan dat. Echter, is de verpakking van je product recyclebaar, dan heb je wel al een goede start gemaakt. Maar wat is duurzaam verpakkingsmateriaal? De ene leverancier geeft karton aan als beste verpakkingsmiddel, terwijl een ander zich hard maakt voor recyclebaar kunststof of hout. Dan wordt het meteen al wat ingewikkelder’, stelt Siem Haffmans. Hij is partner en consultant bij Partners for Innovation waar hij diverse maakbedrijven helpt om duurzaam te innoveren. Circulariteit is daarbij een belangrijk onderdeel. Wil je duurzaam en circulair verpakken, kijk dan op systeemniveau naar verpakken, geeft Haffmans aan. ‘De volledige levenscyclus moet uiteindelijk circulair worden, waardoor in feite de hele keten in kaart moet worden gebracht.  Op die manier benut je producten beter, verspil je minder en krijg je mogelijk ook verpakkingen in retoursystemen. Niet alles is in ieder bedrijf mogelijk, maar heb je als bedrijf de keten goed op je netvlies, dan heb je je bedrijfssystemen goed op orde en kun je vaak enorme kosten besparen.’

Maar waar begin je? ‘Om te beginnen is het belangrijk te weten waar …

Lees het volledige artikel in PT Industrieel Management 3-4, verschijningsdatum 28 maart 2017

Reageer op dit artikel