HomeTrends & NieuwsBeste Chromebook voor school

Beste Chromebook voor school

Chromebooks hebben de afgelopen jaren de markt voor laptops voor school steeds verder veroverd. In vergelijking tot windows en Apple laptops worden ze steeds populairder. De reden hiervoor is dat ze een stuk goedkoper zijn en bovendien heel makkelijk in gebruik. Er zijn heel wat merken die ingesprongen zijn op deze trend en goede Chromebooks maken. Welke Chromebooks het beste zijn voor school en waarom je überhaupt zou moeten kiezen voor een Chromebook lees je hier.

Wat is een Chromebook?

Allereerst is het goed om te weten wat een Chromebook eigenlijk is. Een Chromebook is een laptop die draait op Chrome OS dit is het besturingssysteem van Google. Het is belangrijk om te weten dat de laptops geen programma’s van Windows of macOS ondersteunen. Je kunt ze wel gebruiken voor het gebruik van apps. Een Chromebook is met name bedoeld om online te werken.

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een laptop?

Chromebooks verschillen qua hardware niet veel van laptops. Het zijn laptops die qua ontwerp en hardware veel lijken op gewone laptops en zelfs sommige tablets. Het grootste verschil zit hem in het besturingssysteem, namelijk Chrome OS, in vergelijking met Windows op traditionele laptops en macOS op MacBooks.

Een van de belangrijkste hardwareverschillen is de ingebouwde opslagruimte. Aangezien Chrome OS vrij licht is en de meeste apps eigenlijk webapps zijn, worden de meeste Chrome OS-laptops geleverd met beperkte interne opslagruimte. De meeste Chrome OS-gebruikers hebben echter niet veel opslagruimte nodig.

Voordelen van een Chromebook

Laten we de voordelen van een Chromebook eens op een rijtje zetten.

1. Lage hardware prijs

Ten eerste kosten Chromebook-computers over het algemeen minder dan vergelijkbare Windows-laptops en MacBooks. Omdat studeren niet goedkoop is, is een Chromebook dus een goede optie.

De lagere prijs is deels te danken aan de goedkopere hardware die wordt gebruikt. Een Chromebook heeft niet veel nodig om Chrome OS-apps uit te voeren. Omdat apps in de cloud draaien heb je niet veel werkgeheugen nodig.

2. Gemakkelijk in gebruik

Chromebooks zijn gemakkelijker te gebruiken dan Windows-laptops. Dit is met name te danken aan het feit dat je met je Chromebook meestal in de Cloud werkt.

Windowsgebruikers klagen vaak over het feit dat het moeilijk is om problemen op te lossen. Je moet goed weten wat je doet want voor je het weet heb je iets belangrijks verwijderd. Met een Chromebook staat alles in de cloud en wordt dus alles voor je gedaan. Bovendien heeft Google een redelijk fatsoenlijke kennisbank waarmee je de meeste problemen zou moeten kunnen behandelen.

3. Software-updates zijn niet nodig

Weet je wat ook fijn is aan de cloudomgeving van een Chromebook? Je hoeft geen software-updates uit te voeren! Alle updates worden in de cloud gedaan en dat is de verantwoordelijkheid van Google. Je hoeft dus niets te doen om jouw apps up-to-date te houden.

4. Back-up in de cloud

Hoewel Chromebooks lokale SSD-opslag hebben (meestal 32 GB), is de belangrijkste opslag de cloudopslag van Google Drive.

Een nadeel is wel dat Google Cloud niet gratis is. Als je niet wil betalen kun je maar van 15 GB opslagruimte gebruikmaken. Wil je meer ruimte dan moet je een betaald abonnement afsluiten.

5. Lage softwarekosten

Het volgende grote voordeel van Chromebooks zijn de lage softwarekosten. De meeste apps die je kunt downloaden zijn gratis of slechts een paar euro’s. Programma’s voor Windows kosten vaak tientallen tot soms wel honderden euro’s per maand.

6. Minder vatbaar voor virussen

Chromebooks zijn heel veilig, je kunt zelfs zeggen dat ze virusvrij zijn. Deze goede beveiliging is mogelijk dankzij sandboxing. Elke app en webpagina draait in een aparte, beperkte omgeving die een sandbox wordt genoemd. Elke sandbox is geïsoleerd van de anderen en kan niet met hen communiceren. Als je een geïnfecteerde pagina bezoekt, kan deze geen gegevens in een andere sandbox of op de lokale opslag van de computer aantasten. Zodra je het tabblad sluit, is de bedreiging verdwenen.

7. Minder hardware-updates

Een ander groot voordeel van Chromebooks is dat ze lang niet zo vaak hardware-updates nodig hebben als Windows-apparaten. De belangrijkste reden hiervoor is dat alle apps in de cloud worden uitgevoerd. Het enige wat je nodig hebt om toegang te krijgen tot jouw apps, is een nieuwe versie van Chrome OS en een goede internetverbinding. Wat de hardware betreft, daar zorgt Google allemaal voor.

8. Lange levensduur van de accu

De meeste Chromebooks gaan na opladen zo´n 7 uur mee. Net als bij andere apparaten zal dat in de loop van de tijd steeds minder worden. Maar ondanks dat zijn Chromebooks op dit gebied beter dan andere apparaten. Dat is met name te danken een het feit dat een Chromebook veel energiezuiniger is als hij niet wordt gebruikt. Apps zullen niet op de achtergrond actief blijven waardoor je veel energie bespaart.

9. Weegt minder

Chromebooks wegen over het algemeen minder en zijn dunner in vergelijking met traditionele laptops. Daarom zijn deze laptops ideaal als je vaak onderweg bent. Veel mensen vinden de Chromebooks ook mooier en eleganter door hun gestroomlijnde ontwerp. Dat wil zeggen in vergelijking tot een Windows-laptop. Een MacOS is altijd nog mooier.

10 Beter online (samen)werken

Als je vaak in groepen moet werken, dan is een Chromebook ook een prima keuze. Dankzij het feit dat Chrome OS op de cloud is gericht, wordt samenwerking op afstand heel eenvoudig. Je kunt de bewerkingen van anderen controleren en jouw werk ter beoordeling indienen, waar je ook bent.

Met Windows en Mac is dit ook mogelijk, maar een Chromebook is door zijn beveiliging en gemak nog net wat beter om op afstand met elkaar te werken. Het is sowieso een handig apparaat voor mensen die veel onderweg zijn omdat ze lekker licht zijn, een lange batterijduur hebben en je overal bij je documenten kunt.

11. Toegang tot veel verschillende Android-apps in de Google Play Store

Niet iedereen zal dit belangrijk vinden, maar Chromebooks hebben ook toegang tot Google Play Store-apps. Dit omvat office programma’s, productiviteitsapps en games. Er staan miljoenen apps in de Google Play Store, dus je hebt heel wat keus.

Nadelen van een Chromebook

Chromebooks hebben meer dan een dozijn aantrekkelijke voordelen, maar ze zijn niet perfect. Als je jouw geld goed wilt investeren, moet je zich ook bewust zijn van de nadelen.

1. Lage opslagcapaciteit

Het grootste nadeel is het gebrek aan interne opslag. Vaak heb je 32 of 64 GB aan lokale opslagcapaciteit. Je kunt wel Chromebooks kopen met 256 GB of zelfs 1 TB SSD’s, maar deze zijn vrij duur.

2. Geen ondersteuning voor Microsoft-software

Als je desktop Teams, Office of een andere Microsoft-app nodig hebt, dan is een Chromebook niet optimaal voor je. Je zou hun cloudopties kunnen gebruiken, maar deze bieden je mogelijk niet alle functies die je nodig hebt.

3. Niet in staat om veeleisende games te spelen

Houd je ervan om af en toe videogames te spelen dan zul je weinig hebben aan je Chromebook. Je hebt gewoonweg niet genoeg werkgeheugen en opslagcapaciteit.

4. Altijd internet nodig

Om je Chromebook te gebruiken heb je internet nodig. Als je geen internet hebt zijn je opties heel erg beperkt. Je kunt wel films kijken die je hebt opgeslagen, of offline games spelen.

Wat is het beste Chromebook voor school

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van een Chromebook kunnen we bekijken wat de beste Chromebooks zijn om te gebruiken voor school. Een lijstje:

Acer Chromebook 315 CB315-3H-C7TG

Dit Chromebook heeft een Full HD Beeldscherm zodat je er niet alleen makkelijk je huiswerk op kunt maken, hij is ook ideaal voor het bekijken van films en series. Dit Chromebook is verkrijgbaar met 4GB of 8GB RAM en 32GB of 64 GB Flash geheugen. Je kunt ook kiezen voor een Chromebook met touchscreen. De batterij an deze Chromebook gaat lekker lang mee.

 • Processor: Intel Celeron 4e generatie
 • Intern geheugen (RAM): 4GB
 • Opslagcapaciteit: 32GB
 • Batterij: Maximaal 12 uur
 • Schermgrootte: 15,6 inch

Verkrijgbaar vanaf €229,- onder andere bij Bol.com

Acer Chromebook Spin 514 CP514-1HH-R7PK

Een Chromebook dat je om kunt draaien als een tablet. Bovendien heeft deze Chromebook een touchscreen en gaat hij lekker lang mee. De goede processor zal ervoor zorgen dat je ook in de toekomst zonder problemen je schoolwerk kunt maken.

 • Processor: AMD Ryzen 5
 • Intern geheugen (RAM): 8GB
 • Opslagcapaciteit: 128GB
 • Batterij: Maximaal 10 uur
 • Schermgrootte: 14 inch

Verkrijgbaar vanaf €229,- onder andere bij Coolblue

Lenovo Ideapad 3 82C1000YMH

Deze Chromebook heeft een snelle processor waardoor hij uitermate geschikt is om te gebruiken voor je studie. Door zijn anti-reflecterende beeldscherm dat bovendien Full HD is, is het een fijne Chromebook om films en series te kijken. Deze Chromebook heeft een mooi strak design dankzij de dunne schermranden.

 • Processor: Intel Celeron 4e generatie
 • Intern geheugen (RAM): 8GB
 • Opslagcapaciteit: 64GB
 • Batterij: Maximaal 10 uur
 • Schermgrootte: 14 inch

Verkrijgbaar vanaf €279,- onder andere bij Bol.com

HP Chromebook x360 14c-cc0735nd

Een fijne Chromebook die een hele dag mee gaat zonder opladen. Ook handig is dat je het scherm 360 graden kunt draaien. Bovendien is het een touchscreen. Deze Chromebook heeft in vergelijking tot andere Chromebooks heel veel opslagcapaciteit waardoor je niet alles op de Cloud hoeft op te slaan.

 • Processor: Intel Core i3
 • Intern geheugen (RAM): 8GB
 • Opslagcapaciteit: 256GB
 • Batterij: Maximaal 12 uur
 • Schermgrootte: 14 inch

Verkrijgbaar vanaf €279,- onder andere bij Coolblue

Reviews

Gerelateerde berichten