HomeAutomatiseringEen boxplot maken

Een boxplot maken

Een boxplot is een grafiek die de verdeling van gegevens weergeeft. Het kan worden gebruikt om gegevens te analyseren en meer te weten te komen over de verdeling ervan. In deze gids laten we u zien hoe u een boxplot maakt in Excel.

De kwartielwaarden berekenen

Je kunt een boxplot maken voor de grafiek van je wensenlijstje. Een boxplot is een diagram dat wordt gebruikt om het ontwerp en de kwaliteit van een onderzoek te bepalen.

Je moet de volgende informatie registreren voor je boxplot:

  • De lichaamsgrootte van alle onderzochte variabelen (in cm2)
  • De gemiddelde waarde per variabele (in cm2)
  • De standaarddeviatie per variabele (in cm2)
  • Het aantal onderzochte variabelen

Het maken van je boxplot gaat als volgt:

  1. Registreer de data in Excel. Je kunt hierbij gebruikmaken van bovenstaande meetvariabelen of gegevens op je website of document.
  2. Plak met de muiskop het beeldje van het boxplot over alle variabelen in Excel. Klik dan met de rechtermuisknuppel op het beeldje om het te vergroten, en druk dan Ctrl+J om het in jouw document te plakken.

Kwartielverschillen berekenen

Bereken je kwartielverschillen door de grafiek van de verdeling naar de minimum en maximum spanning te gebruiken. Hierbij zorg je ervoor dat alle grafieken met dezelfde letterlijn worden toegevoegd. Zo bereik je een boxplot.

De grondstaaf van een boxplot is het gemiddelde (of mediane) punt op de ondergrond van de grafiek die laat zien hoeveel variabelen er gelijk zijn aan het gemiddelde, of mediane punt. Er zijn verschillende vormen van boxplots: het normale boxplot, het V-boxplot, het Q-boxplot en het T-boxplot. Een normaal boxplot laat zien hoeveel variabelen er op elke positie op de ondergrond ongelijk uitpakken in hun gemiddelde (of mediane). Een V-boxplot laat zien welke variabelen positief uiteenzet staan binnen smallingsbreedte (verticaal), binnen drukkingstreepjes (horizontaal).

Een gestapeld kolomdiagram maken

Een gestapeld kolomdiagram is een diagram dat wordt gemaakt met lijnen die over het geheel uit elkaar zijn gebonden. Dit type diagram is handig om verschillende parameters van de afgelopen periode te bekijken. Er kan bijvoorbeeld worden ingezoomd op de variatie in prijs, productie of inkomsten per bedrijf.

Video: Statistiek – boxplot tekenen (stappenplan)

Statistiek - boxplot tekenen (stappenplan)

Reviews

Gerelateerde berichten