nieuws

Smart Industry krijgt vorm

Engineering

Smart Industry vereist onder andere het toevoegen van meer centrale en decentrale intelligentie aan productieprocessen. Om de ICT die daarvoor nodig is beheersbaar te houden, is standaardisatie en overzichtelijkheid in industriële ICT nodig. Eén software-platform waar alle ICT in de productie-omgeving op kan aansluiten is dan ook een dominante trend in de machinebouw.

Smart Industry krijgt vorm
Industrie 4.0 in de praktijk. In de Scharnhausen Technology Plant van Festo werken mensen en robots samen zonder hek als bescherming. (foto: Festo)

De invloed van ICT op de industrie rukt steeds verder op. ‘De Duitse opvatting van Smart Industry, oftewel Industrie 4.0, gaat over flexibel produceren, in kleine batches, met klantspecifieke producten op dezelfde productielijn’, weet Roy Bours, productmanager elektrische aandrijftechniek bij Festo. ‘In Nederland gaan we met Smart Industry nog iets verder, door ook te willen inspelen en anticiperen op de fluctuerende vraag uit de markt. Dat vereist intelligente netwerken.’ Bours erkent dat moderne machines weliswaar veel data kunnen genereren, maar dat we nog niet in alle gevallen weten wat we met die data moeten doen. ‘De markt is nu aan het ontdekken hoe we optimaal gebruik kunnen maken van de data die uit onze machines komt. Een klein voorbeeld: op het gebied van pneumatiek bieden de datastromen de mogelijkheid het luchtverbruik te monitoren. Dankzij de intelligentie kan het systeem duidelijk maken waar en hoeveel lekkage plaatsvindt en waarschuwt daar ook voor. Het systeem kan zelfs eigenhandig lucht afsluiten en weer aanzetten.’

Richting CO2-neutraal
Die monitoring sluit aan bij een andere trend: het streven naar vermindering van het energieverbruik en uiteindelijk CO2-neutraal produceren. Het is één van de zaken die Festo in zijn Smart Factory, de Scharnhausen Technology Plant, al zoveel mogelijk heeft gerealiseerd. Smart Engineering, Smart Manufacturing en Smart Education komen er samen.

Lees het volledige artikel in PT Industrieel Management 1-2

Reageer op dit artikel