nieuws

Nederlandse robotvogel strekt vleugels uit in Canada

Engineering

Edmonton International Airport in Canada wordt de eerste luchthaven ter wereld die de levensechte robotvogel Robird van UT-spinoff Clear Flight Solutions dagelijks zal inzetten. Doel is om echte vogels diervriendelijk van het vliegveld te verjagen.

Nederlandse robotvogel strekt vleugels uit in Canada
Robotvogel Robird.

De Robird wordt op Edmonton Airport onderdeel van een groot droneproject, waarin drones ook worden ingezet voor observatie van wilde dieren, gebouweninspectie en 3D-metingen. De eerste drie maanden wordt de Robird nauwkeurig gemonitord tijdens het verjagen van vogels, om zo de inzet verder te optimaliseren. Er is daarbij ook intensief contact met piloten en vliegmaatschappijen, die bekend moeten worden met de procedures. Edmonton zet momenteel al geluidseffecten en lasers in om vogels te verjagen. Clear Flight Solutions, een spinoff van UTwente, heeft de afgelopen tijd onderzocht hoe deze middelen elkaar kunnen versterken.

Speciale toestemming

“Dit is een historische stap voor de Robird, ons bedrijf en de hele luchtvaarindustrie”, zegt Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions. “We vliegen met onze Robirds en drones al op veel plekken, maar de stap naar dagelijkse integratie op een luchthaven is enorm. Er is al jaren veel interesse van luchthavens. Dat we nu in Canada beginnen met de integratie van onze operaties op een groot vliegveld, is geweldig.”
Clear Flight Solutions ontving voor de inzet van de Robird speciale toestemming van Transport Canada, het Canadese overheidsministerie dat verantwoordelijk is voor wetgeving, beleid en diensten voor transport op onder meer de luchthavens.
Clear Flight Solutions werkt in dit project samen met Aerium, een bedrijf uit Canada dat zich richt op service voor unmanned aircraft systems (UAS).
Bron: UTwente

Reageer op dit artikel