HomeEntertainmentFilmsHoe een Raspberry Pi mediaserver opzetten

Hoe een Raspberry Pi mediaserver opzetten

In dit artikel zal ik je vertellen hoe je een Raspberry Pi mediaserver opzet. Je kunt hiermee films, muziek en andere beelden opslaan en bekijken op je computer of televisie. Er zijn verschillende manieren om de Raspberry Pi mediaserver op te stellen. In dit artikel zal ik een paar manieren voor je uitvoeren.

Waarom een Media Server Distro voor Raspberry Pi gebruiken?

Een Media Server Distro voor Raspberry Pi is een goed idee als je wil kunnen beheren en streamen vanaf je computer of andere media player, zonder dat je extra apparatuur hoeft in te schakelen. Hieronder staan de belangrijkste redenen:

  • Je hebt altijd toegang tot je muziek, films of series op je computer of andere media player;
  • Je kunt ook mensen overal ter wereld laten weten wat er op tv gebeurt;
  • Het is tevens mogelijk om video’s en foto’s direct te streamen naar je Facebook, Twitter of andere social media accounts.

1. Bouw een Raspberry Pi DLNA-server met ReadyMedia

Wanneer u een Raspberry Pi wil gebruiken als DLNA-server, dan moet u deze vooraf goed installeren. Onderstaand beschrijven we in detail hoe dit precies verloopt:

Voordat u begint met het opzetten van uw Raspberry Pi DLNA-server, moet u rekening houden met het volgende: U wilt dat alle apparaten in huis die beeld- en geluidinvoering kunnen aanvullen op één plek zijn waar ze te bekijken zijn. Hiervoor is het handig als de Raspberry Pi in verbinding staat met een flatscreen TV, PlayStation of andere multimediaapparaten. Let bovendien goed op dat er geen obstakels in de omgeving zitten die audio- en videoonderdelen tussen apparaten door dringen.

Om een Raspberry Pi DLNA-server te kunnen opzetten, moet hij bevestigd worden aan een computer via USB. Als de Raspberry Pi wordt ingeschakeld, ontvangt hij automatisch het netwerk en gaat hij aanvullende functies gemakkelijk draaien.

2. Gebruik een Raspberry Pi Media Center als Media Server met Kodi

Een Raspberry Pi Media Center is een veelgebruikte tool om video, muziek, games en Apps te beheren. Door gebruik te maken van Kodi kan je via deze Media Center een aantal verschillende media applicaties draaien. Zo kun je bijvoorbeeld films, series, documentaries of sportwedstrijden bekeken op je computer of Smartphone. Ook kun je dit soort content doorsturen naar andere apparaten in huis of op afstand.

Hierdoor ontstaat er vaak een hulpmiddel voor thuisgebruikers die graag hun favoriete programma’s terugzien op hun televisie of computer. De meeste Raspberry Pi Media Centers worden geleverd met diverse besturingssystemen waardoor ze heel gemakkelijk in werking gesteld kunnen worden. Het is dus mogelijk om zelf ook eigen media toegankelijke mediaspelers te ontwerpen en uit te breiden!

3. Raspberry Pi Muziekserver Met Mopidy

De Raspberry Pi mediaserver bevat als geheel of in delen een Mopidy-server. Het doel van deze server is om muziek af te spelen, video’s te bekijken of podcasts te downloaden. Via één of meer apparaat(s) kunnen gebruikers het muzieksysteem aanzetten, afspelen en opnieuw bekijken.

4. Bouw een Raspberry Pi Streaming Server met OpenMediaVault

OpenMediaVault is een softwarepakket dat huishoudens kan helpen om hun bestanden veilig op te slaan. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld muziek, films, andere digitale content en programma’s opvragen of streamen vanaf hun computers naar een externe harde schijf.

Het OpenMediaVault-pakket is beschikbaar in verschillende Raspberry Pi-versies: de Raspberry Pi 3, 2 en B+, de Raspberry Pi Zero W en de Raspberry Pi Zero WS. Allereerst moet je beslissen welke hardware je wilt gebruiken voor het streaming server: een computer met een grafische processor (GPU), een microprocessor of allebei? De Raspberry Pi 3 draait op elk type processor en zal dus ook goed streamen; de Raspberry Pi 2 draait niet alleen op CPU’s maar ook op GPUs, waardoor hij ervoor zorgt dat het streamende van films mogelijk wordt; de B+ draait alleen op CPUs en is daarom niet bedoeld voor het streamen van films.

Bouw een mediaserver met Raspberry Pi 4 en lager

Een Raspberry Pi 4 media server is echt handig om films, televisieseries en muziek te bekijken. Je kan hem ook gebruiken voor je favoriete website of app. Als je een mediaserver wilt opzetten, is het aan te raden om alle functies onder één kap te verbinden. Dit zorgt ervoor dat je minder apparatuur nodig hebt en dat deze ook beter op elkaar afgestemd is dan als ze per apparaat inrichtbaar zijn. Daarnaast helpt het ook bij het vermijden van kabelverbindingen tussen apparatuur. Op die manier heb je tenminste één plek waar alles in staat is om naartoe te verbinden (bv.: laptop, tv, MediaPlayer).

Video: Raspberry pi media server

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten