HomeTechnologieCodingLayer 2 vs Layer 3 Netwerk Switches: Wat is het verschil?

Layer 2 vs Layer 3 Netwerk Switches: Wat is het verschil?

Switches komen in vele vormen en maten, maar twee van de meest populaire types zijn layer 2 (L2) en layer 3 (L3) netwerk switches. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen deze twee switchtypes en bespreken we wanneer u welke soort moet gebruiken.

Layer 2 vs. Layer 3 schakelaars

Een Layer 2 of data link laag schakelaar bevindt zich in de tweede laag van het OSI-model en is verantwoordelijk voor de fysieke aansluiting van apparaten op een netwerk, het verzenden en ontvangen van datapakketten tussen apparaten op hetzelfde netwerksegment en het maken van een logisch segment van een fysiek netwerk. Een layer 3-switch werkt op het netwerkniveau van het OSI-model en maakt gebruik van IP-adressen om pakketten door te sturen. Dit betekent dat een layer 3-switch pakketten kan doorsturen die binnenkomen op een andere interface dan waar ze moeten uitkomen.

Alles samenbrengen

In een netwerk worden dataverkeer en signalen tussen twee of meer apparaten door middel van draadgebonden of draadloze verbindingen uitgewisseld. Het is belangrijk om te weten welk type netwerkswitch je nodig hebt, omdat dit bepaalt hoe je netwerk opgezet moet worden.

Layer 2-netwerkswitches werken op het datalinkniveau en zijn geschikt voor kleinere netwerken. Ze verpakken de gegevens die ze ontvangen in datapakketten en sturen deze pakketten naar de juiste bestemming binnen hetzelfde subnet. Layer 3-netwerkswitches werken op het netwerkniveau en zijn bedoeld voor grotere netwerken. Ze lezen het adres van elk datapakket en routeren deze pakketten naar de juiste bestemming, ook als dit betekent dat ze naar een ander subnet gestuurd moeten worden.

Wanneer moet u Layer 3-switches gebruiken?

In sommige gevallen is het gebruik van Layer 3-switches de beste optie. Dit is het geval wanneer u een groot netwerk met veel verschillende subnetwerken hebt. Een Layer 3-switch zal in dit soort netwerken beter presteren dan een Layer 2-switch omdat hij in staat is om pakketten op basis van IP-adressen te routeren.

Voor- en nadelen van Layer 3 switches

Layer 3 switches zijn een soort router die naast het routeren van pakketten ook kan schakelen. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in grotere netwerken. Een van de voordelen van een Layer 3 switch is dat het een externe router kan vervangen, waardoor er minder apparaten in het netwerk nodig zijn. Daarnaast kunnen Layer 3 switches ook Firewall regels toepassen, wat extra beveiliging biedt.

Een nadeel van Layer 3 switches is dat ze duurder zijn dan traditionele switches en routers. Daarnaast zijn ze ook complexer in gebruik, waardoor er meer kennis nodig is om ze te configureren en te onderhouden.

Hoe zit het met Layer 3 routers?

Layer 3 routers bieden een veelzijdigere en flexibeler manier van netwerken dan layer 2 switches. Met layer 3 kunnen verschillende subnetten worden aangemaakt en geïmplementeerd op een netwerk. Daarnaast kunnen layer 3 routers ook routeren op basis van IP-adressen, waardoor het mogelijk is om verschillende VLAN’s (Virtual Local Area Networks) op te zetten. Dit maakt het gemakkelijker om beveiligingsmaatregelen toe te passen op een specifiek subnet of VLAN.

Video: Difference Between Layer 2 Switch & Layer 3 Switch

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten