nieuws

Merck opent fabriek voor Liquid Crystal Windows in Veldhoven

Manufacturing

Het Duitse Merck heeft in Veldhoven een productiefaciliteit geopend voor modules van liquid crystal vensterglas. Het concern investeert ongeveer vijftien miljoen in de nieuwe fabriek. Daarmee wil het bedrijf zijn expertise uitbreiden richting toepassingen die verder gaan dan televisies, laptops, smartphones en tablets.

Merck opent fabriek voor Liquid Crystal Windows in Veldhoven

De technologie en activiteiten in Veldhoven komen voort uit een spin-off van de TU Eindhoven, Peer+. De technologie die de startup ontwikkelde, vormde voor Merck een aanleiding om naar deze regio te komen. Peer+ is in 2014 door Merck gekocht, heet nu Merck Window Technologies en is doorgegroeid tot deze productiefaciliteit met circa 35 werknemers.

Slim glas

Merck is de eerste leverancier ter wereld van de techniek ‘van schakelend glas’. De vraag naar ‘slim glas’ neemt wereldwijd snel toe: glas dat zich aanpast aan de omstandigheden, bijvoorbeeld door mee te kleuren als er meer zonlicht op valt, of waarvan de mate van transparantie via een knop of app te regelen is. Architecten en de auto-industrie hebben behoefte aan duurzame elementen die ze zowel esthetisch als functioneel kunnen inpassen in hun ontwerpen met allerlei kleuren en vormen.
‘We hebben aanzienlijk geïnvesteerd in het onderzoek en de ontwikkeling van ons innovatieve product: Liquid Crystal Windows’, zegt Casper van Oosten, Managing Director bij Merck Window Technologies in Veldhoven. ‘Deze combinatie van technologie en innovatie van schakelend glas wordt in de nieuwe fabriek perfect vertaald in succesvolle producten. De eerste bestellingen zijn binnen en zullen begin 2018 worden geleverd.’

Voor zonwering en privacytoepassingen

Vloeibare kristallen in ‘slim glas’ reguleren hoeveel licht er door het glas heen valt. Het heeft twee mogelijke toepassingen: zonwering en flexibele privacy. Beide reageren binnen enkele seconden en zijn geschikt voor zowel binnen als buitentoepassing.
Bron: Brainport Eindhoven

 

Eerdere berichten over Peer+:

Fabriek voor slimme ramen in Veldhoven

Vijftien miljoen voor de ontwikkeling van ‘slimme ramen’

 

Reageer op dit artikel