nieuws

Bouw staalrecyclingsfabriek in Delfzijl gaat van start

Manufacturing

Het Nederlandse bedrijf Purified Metal Company heeft de financiering rond voor de bouw van een uiterst moderne fabriek die vervuild staalschroot recyclet tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie. ​​​​​​​

Bouw staalrecyclingsfabriek in Delfzijl gaat van start

Een consortium van publieke en private partijen investeert in de bouw van een fabriek om de waardeketen voor vervuild staalschroot te sluiten.  Purified Metal Company heeft nu het startschot gegeven voor de bouw die direct zal starten in Delfzijl, provincie Groningen. De fabriek kan een besparing van 150.000 ton CO2 per jaar opleveren ten opzichte van de productie van staal uit ijzererts. Deze CO2-besparing komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 45.000 personenauto’s. Het bedrijf hoopt uiterlijk juli 2020 de fabriek operationeel te hebben.

Treinen, industriële installaties, boorplatforms

De recycling van vervuild staalschroot, afkomstig van bijvoorbeeld treinen, industriële installaties, gebouwen en boorplatforms, kan met de fabriek worden gerealiseerd. Purified Metal Company heeft reeds alle noodzakelijke vergunningen voor de bouw van de recyclingsfaciliteit ontvangen. Het is het eerste bedrijf ter de wereld met een milieuvriendelijke en economisch haalbare methode om vervuild staalschroot te recyclen tot hoogwaardige grondstoffen voor de staalindustrie.

Het Duitse ingenieursbureau Küttner GmbH & Co. uit Essen en Visser & Smit Bouw, onderdeel van VolkerWessels, zullen de innovatieve fabriek turnkey gaan bouwen en in juli 2020 werkend overdragen aan Purified Metal Company.

Investeerders

De bestaande aandeelhouders, Jansen Recycling Group uit Dordrecht, actief in de metaal recycling en vanaf de start van Purified Metal Company betrokken als investeerder en de drie oprichters Nathalie van de Poel, Jan Henk Wijma en Bert Bult hebben versterking gekregen. Nu  stappen NIBC Bank, NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland) en het GROEIfonds van de Economic Board Groningen in als aandeelhouders. BNG Bank en de Rabobank Utrecht en Omstreken completeren de financiering. Purified Metal Company maakt verder gebruik van de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG) uitgevoerd door de Provincie Groningen en de Garantie Ondernemingsfinanciering Energietransitie Financieringsfaciliteit (GO-ETFF) van de Rijksoverheid uitgevoerd door BNG Bank en NIA (het Nederlands Investerings Agentschap). EY Transaction Advisory Services was nauw betrokken bij de totstandkoming van de transactie.

 

Reageer op dit artikel