nieuws

Nieuwe System-on-Chip-technologie

R&D

EFFECT Photonics, spin-off van de TU Eindhoven, heeft haar eerste productfamilie gelanceerd die is gebaseerd op optische System-on-Chip-technologie. De technologie zorgt ervoor dat er meer bandbreedte beschikbaar komt tegen lagere kosten en lager stroomverbruik. Daarnaast wordt het mogelijk dat een compleet optisch communicatiesysteem kan worden gerealiseerd op één enkele chip ter grootte van een rijstkorrel.

Nieuwe System-on-Chip-technologie

De markt van de mobiele netwerken heeft enorme groeipotentie: men voorspelt een totale markt omvang van 30 miljard euro in 2025. Met de chip kunnen de verbindingen naar de zendmasten van de mobiele netwerken meer dataverkeer aan, zonder dat daarvoor meer apparatuur nodig is in de centrales. De kracht van de optische chip van de Eindhovense startup zit in het samenvoegen van vele parallelle datastromen in één apparaat. Dit zorgt voor een enorme reductie van kosten, afmeting en stroomverbruik per verbinding. Met name de lagere kosten maken de producten van EFFECT interessant voor systeembouwers. Het bedrijf heeft er daarom voor gekozen om de chip aan te bieden in een insteekmodule van standaardformaat zodat die makkelijk kan worden ingebouwd in bestaande apparatuur.

Reageer op dit artikel