nieuws

Gelanceerde Vega raket uitgerust met Hollandse hightech

Engineering

Een Vega raket – een draagraket van ESA voor relatief kleine satellieten – werd begin februari gelanceerd. De raket was voorzien van een tussentrap die is ontwikkeld door ruimtevaartbedrijf Airbus Defence and Space Netherlands.

Gelanceerde Vega raket uitgerust met Hollandse hightech
Een Vega raket – een draagraket van ESA voor relatief kleine satellieten – werd begin februari gelanceerd. (foto: ESA)

De tussentrap 1/2, een conisch gevormd structuurdeel, verbindt de eerste en tweede trap van de dertig meter hoge Vega raket. Onderdeel van deze ‘interstage’ is een separatiemechanisme tussen de twee trappen; een ring met 7 gram explosief die ervoor zorgt dat de eerste trap van de Vega raket wordt afgeworpen, nadat deze – 117 seconden na lancering – is uitgebrand.
De tussentrap 1/2 is een volledig Hollands hightech product; Airbus Defence and Space Netherlands ontwikkelde de complexe structuur voor de lanceerder in nauwe samenwerking met Nederlandse partners. Zo leverde Microtechniek de panelen, zorgde PM-Aerotec voor het pelzen daarvan, leverde UMI onderdelen zoals klemmen voor de retroraketten, bewerkte het bedrijf Torpedo de ringen, verschafte Pentacon de tooling voor het samenbouwframe en behandelde Surface Treatment de oppervlakte van de tussentrap.

Reageer op dit artikel