HomeTechnologieCodingRaspberry Pi NAS bouwen

Raspberry Pi NAS bouwen

Zou jij graag je eigen netwerkopslagserver willen bouwen zonder al te veel knowhow en technische vaardigheden nodig te hebben? Met een Raspberry Pi is het mogelijk om je eigen NAS (Network-Attached Storage) te maken! Lees in dit artikel hoe je dat precies kunt doen.

Uw Raspberry Pi instellen

Als je een Raspberry Pi wilt gebruiken als NAS, moet je deze eerst goed instellen. Dit doe je door het volgende te doen:

  • Download en installeer Raspbian op je Raspberry Pi. Dit is een versie van Linux die speciaal is gemaakt voor de Raspberry Pi.
  • Installeer samba op je Raspberry Pi. Samba is een programma waarmee je bestanden kan delen over een netwerk.
  • Configureer samba zodat je bestanden kunt delen met andere computers op het netwerk.
  • Test of alles werkt door een bestand te delen vanuit Raspbian en deze te openen op een andere computer op het netwerk.

Toegang tot uw NAS vanuit macOS

MacOS-gebruikers kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot hun Raspberry Pi NAS door het te mounten als een netwerkvolume. Dit kan worden gedaan door naar de Finder te gaan en naar “Go” en dan “Connect to Server” te kiezen in het menu. Vervolgens typt u “smb://pi-nas” in het pop-upvenster en drukt u op Connect. U zult dan worden gevraagd om u aan te melden met de credentials van uw Raspberry Pi. Nadat u bent aangemeld, zou het volume moeten verschijnen op je desktop die je kunt openen en ermee werken alsof het een externe harde schijf is.

Toegang tot uw NAS via Windows

Om toegang te krijgen tot uw NAS op een Windows-computer, moet u het volgende doen:

  1. Ga naar het Configuratiescherm en selecteer ‘Netwerk en Internet‘.
  2. Selecteer ‘Netwerkcentrum‘ in het menu aan de linkerkant.
  3. Selecteer ‘Verbinding maken met een netwerk‘. Dit zal een nieuw venster openen waarin u alle beschikbare netwerken kunt zien.
  4. Selecteer het NAS-netwerk dat u wilt gebruiken en klik op ‘Verbinden‘. Er zal nu een pop-upvenster verschijnen waarin u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invoeren. Voer deze gegevens in en selecteer ‘OK‘.
  5. U bent nu verbonden met uw NAS! U kunt dit controleren door naar de map ‘Netwerkschijven‘ te navigeren in de Verkenner (op het bureaublad).

Toegang tot uw NAS vanaf een iPhone

Er zijn twee manieren waarop je toegang kunt krijgen tot je NAS vanaf een iPhone: via een app en via een webbrowser.

Via een app: Er zijn verschillende apps beschikbaar die je toegang geven tot je NAS, afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt. Als je bijvoorbeeld Synology NAS gebruikt, kun je de DS file app gebruiken. Installeer simpelweg de app op je iPhone en volg de instructies om in te loggen op je account. Je kunt nu gemakkelijk bestanden delen en overal toegang hebben tot je gegevens.

Via een webbrowser: Je kunt ook gewoon inloggen op je account via een webbrowser, zoals Safari of Chrome. Ga naar de website van je NAS-provider en log in met je accountgegevens. Je komt nu terecht in het dashboard en hebt toegang tot alle functies en opties. Ook hier kun je gemakkelijk bestanden delen en synchroniseren met andere apparaten.

Video: how to build a Raspberry Pi NAS (it’s AWESOME!!)

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten