nieuws

Nieuwe markten aanboren met remanufacturing

SCM

Remanufacturing loopt vooralsnog niet storm, maar heeft zeker toekomst. Het moet meer gaan leven. De manier waarop een herzien product in de markt wordt gezet, kan daarbij een belangrijke rol spelen. Dure kapitaalgoederen, waar het businessmodel van koop naar gebruik gaat, lenen zich bijvoorbeeld bij uitstek voor remanufacturing. ‘Het is ook een kwestie van anders denken’ stelt Sustainability officer Judith Voermans van Canon Nederland.

Nieuwe markten aanboren met remanufacturing
(foto: Canon)

Vier jaar geleden was er meer actie in de tent. Toen liet de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) samen met onder andere High Tech NL, Syntens, Economische Impuls Zeeland en de Industriebank LIOF nog de roadmap Remanufacturing opstellen. Remanufacturing is, kort gezegd, verouderde machines bij klanten terughalen om ze te repareren, renoveren of opwaarderen. ‘Doel van de roadmap was te komen tot een visie over dit onderwerp’, stelt opdrachtgever Coen Sanderink, business developer bij BOM. Talloze bedrijven, waaronder ASML, Assembléon, Océ-Technologies, Philips Healthcare, Stork Prints en Vanderlande Industries sloten zich aan. ‘Grootste hobbel – en dat is het nog steeds – is dat je remanufacturing er niet ‘even’ bij doet. Daarnaast was de business case lastig succesvol te krijgen, omdat je meer arbeidskosten krijgt doordat je aan een gebruikte machine gaat werken. Het is eenvoudiger om een nieuwe machine in de markt te zetten, dan één die geremanufactured is. Wat dat betreft leven we nog steeds in een wegwerpmaatschappij.’ De hobbels zijn er. Onmiskenbaar. Maar dat wil niet zeggen dat remanufacturing geen toekomst heeft, constateert Sanderink. ASML, Philips Healthcare en Canon (dat Océ Technologies overnam) zijn er momenteel volop mee bezig. Bij veel Amerikaanse OEM’ers is het een integraal onderdeel van hun businessmodel. Het is een miljardenmarkt. En ook in Duitsland en Engeland is er volop interesse.

Nederland

Maar Nederland loopt nog wat achter. Sanderink vermoedt dat de groeiende economie een rol speelt. ‘Daardoor gaan bedrijven eerder over op de aanschaf van nieuwe machines.’
Eduard Lebbink, directeur van ACE Re-use Technology hierover: ‘Er hangt altijd een zweem dat het herziene product minder goed zou zijn. Wij zetten daarom retoursstromen van klanten om in herziene producten. Die herziene producten gaan door dezelfde tests als producten die nieuw zijn gemaakt. Veelal voegen we nieuwe techniek door en weten we waar een machine eerder slijt, waardoor we maatregelen kunnen nemen. Zodat er eigenlijk een nog betere, herziene machine ontstaat.’

Ontmantelen

Sustainability officer Judith Voermans van Canon Nederland doet uit de doeken hoe hun concern remanufacturing vormgeeft. ‘Machines die het einde van hun levensduur hebben bereikt, worden vanuit heel Europa bijeengebracht in Giessen in Duitsland. Daar hebben we…

Lees het volledige artikel in PT Industrieel Management 7-8, verschijningsdatum 26 september 2017

Reageer op dit artikel