WMA vs. MP3

Je hebt vast wel eens gehoord over de verschillen tussen WMA en MP3. Maar wat is dit in feite? En hoe gaat het om te converteren van het ene format naar het andere? Lees dan snel in deze guide hoe je dit kan doen.

Vergelijking tussen WMA en MP3

WMA is als audioformat bekendgestaan en heeft een hoger bitrate dan MP3. Hierdoor kan het gegenwoordig worden opgeslagen in gelijke hoeveelheid data. Daarnaast is het ook mogelijk om WMA’s naar apparaten te brengen die deze formaten kunnen afspelen. MP3, in de vorm van audio files, is populairder dan WMA en kan meestal gemakkelijk worden geconverteerd naar dit format.

Audio kwaliteit

WMA: Het bestand wordt vervolgens in Microsoft Windows Media Audio format Opened (of converteren naar deze format). Hierdoor kan de computer alle mogelijke functies gebruiken die zijn aangeboden in Windows Media Player 11 of hoger. Dit bestand kan later ook worden geconsumeerd door welke mediaplayer je wilt, zoals iPod’s, PlayStation 3 en Xbox 360.

MP3: Het bestand wordt in grote hoeveelheden CONTENT_TYPE=audio/mpeg opgeslagen op elektronische apparaten. Deze apparaten onthullen hiermee de mp3-bestanden via hun speakers. Er zijn meerdere instanties die MP3-bestanden verkopen terwijl er geen officiële software is om ze te converteren naar WMA of andersom.

Bestandsgrootte

Het bestandsgrootteverschil tussen WMA en MP3 is dat MP3 niet standaard is voor audio-opname. WMA wordt vaak gebruikt in apparaten die audio-opnames maken. Het verschil tussen de bestandsgrootten ligt ongeveer 10 tot 15 %. Er zijn softwareprogramma’s die het mogelijk maken om het bestandsgrootteverschil te verwijderen, maar dat spreekt voor zich.

Compatibiliteit

Het verschil tussen de WMA-formaten en de MP3-formaten is volgens velen niet heel groot, maar er zijn wel kleinere verschillen. Zo is het mogelijk om een MP3-bestand naar een WMA-bestand te converteren, terwijl dit niet altijd zo is met de andere kant. Eén van de belangrijkste redenen waarom je MP3 naar WMA wil converteren, is dat je meer stemmingsinformatie bij je bestand kan houden. Ook kan het voorkomen dat je meer geluid wilt sturen op je mediaplayer.

Het gaat hierbij om één van de belangrijkste verschillen tussen beide formaten; WMA kan meer keuzes maken wat betreft compressie dan MP3. Hierdoor kan het grote geluid worden ingebracht in kleine spelers of apparaten, wat ervoor zorgt dat het aanzienlijk langer gaat duren voor jouw apparaat totdat het gebruikt kan worden.

Encoder

WMA is een meer recente encoderingsstandaard dan MP3. Het verschil tussen WMA en MP3 kan op volgende punten worden onderzocht:

  1. Bitrate: WMA’s bitrate is hoger dan MP3’s. Dit is vooral het geval als de audio bestanden in Losslessformaat zijn verkrijgbaar. Bij lossy formaat wordt bepaald welke bitsnelheid er werd afgebroken om zo een hoorbaar resultaat te krijgen, terwijl bij WMA dat niet gaat gebeuren. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de bitrate minder is dan bij andere codecs, maar toch goed hoorbaar is.
  2. Support voor ouder formats: WMA-bestanden kunnen door veel MP3-apparaten worden geladen, terwijl dit niet noodzakelijk met WMA mogelijk is. Hierdoor kunnen veel mensen hun mp3-collectie overbrengen naar een Windows Media Player die uitsluitend beschikbaar is met bestandsformat WMA.

Wanneer WMA gebruiken?

WMA is een geluidbestand format dat vooral in commerciële producten wordt gebruikt. MP3 is een standaard geluidbestandformat, maar kan ook worden geconverteerd naar WMA. Het verschil tussen beide bestand formats is dat WMA opnieuw kan worden afgespeeld naarmate het bestand wijzigt (een nieuwe song of playlist toegankelijk maken), terwijl MP3 alleen kan worden afgespeeld als deze zijn geheel in het bestand is ingevuld.

Wanneer MP3 gebruiken?

MP3 bevat eenvoudigweg minder geluid dan WMA, en wordt daardoor vooral gebruikt als waardevolle muziekspeler op mobiele apparaten. Het belangrijkste verschil ligt in het format: MP3 bevat alleen geluidsbeelden, terwijl WMA ook afbeeldingen kan bevatten. Daarnaast converteren WMA-bestanden naar MP3-versies vaak sneller dan MP3-versies naar WMA. Dit komt doordat MP3 audio informatie altijd in discrete frames verpakt is, terwijl WMA afbeeldingen tot wel 2 GB groot kunnen zijn.

Video: MP3 vs M4A vs OGG vs WMA (Ultimate Comparison)

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten